Здраве

13 Април 2017

credoweb bg

"Тихият крадец", както някои наричат остеопорозата, е скелетно заболяване, което се характеризира с нарушена костна здравина, повишаваща риска от счупвания. 

Витамин К2 играе съществена роля за костния метаболизъм. Ежедневният му прием в съчетание с витамин D може да намали риска от счупвания при пациенти с остеопороза, пише в социалната платформа за здраве CredoWeb д-р Румяна Христова, специалист ревматолог в МБАЛ Бургас. 

Всичко за остеопорозата

Костната здравина включва две основни характеристики - костна плътност и качество на костта. Костната плътност се определя от наличието на калций и фосфор. Качеството на костта представлява способността на костната тъкан да издържа на рискови механични натоварвания, най-често натиск и огъване, без да се получава фрактура.

Костните клетки са 4 вида: остеокласти, остеобласти, остеоцити и покривни клетки. Костното ремоделиране е нормален процес през живота на човека, зависимо от активността на остеокластите (костна резорбция) в баланс с тази на остеобластите (костно изграждане).

Какво представлява витамин К

ВитаминитеК1 и  К2 са натурални витамини. Витамин К1 (филокинон) е открит в края на 1920 г. и основната му функция е съсирването на кръвта. К1 е с растителен произход. Той представлява 90% от общото съдържание на витамин К, който приемаме с храната, затова е почти невъзможно да се стигне до неговия недостиг.
 

Още статии на д-р Румяна Христова четете в профила ѝ в credoweb.bg.

 

Сподели във Facebook