Здраве

18 Септември 2016

3198

Животът днес

Идиопатичната белодробна фиброза (ИБФ) е необратимо заболяване, което е по-смъртоносно от доста видове рак. Половината пациенти загиват между 3-5 години след поставянето на диагнозата.
Голям проблем за тези пациенти и техните близки е, че за заболяването се знае малко и не се говори в общественото пространство. По тази причина се организира и провежда международна седмица за повишаване на информираността към заболяването. IPF World Week 2016 ще се проведе от 17-25 септември.
При идиопатичната белодробна фиброза настъпва втвърдяване на тъканите на белите дробове и това им пречи да работят добре. При тези пациенти, клетките в тъканите около самите дробове се увреждат и загиват. В резултат дробовете не могат да се разгъват напълно при дишане, което намалява количеството кислород и води до увреждания на сърцето, мозъка и други органи. Заболяването може да протича бързо или бавно и при всеки пациент е различно. При някои пациенти може да протича толкова бързо, че те да се задъхват дори ако не се движат.
ИБФ е рядко, фатално, прогресиращо белодробно заболяване с неизвестен произход. Пациентите с това заболяване на белите дробове страдат от прогресивно влошаващ се задух и необратимо влошаване на функцията на белите дробове и физическият капацитет (физическите им възможности). В резултат този вид фиброза ограничава и дори възпрепятства ежедневните физически активности. Други често срещани симптоми са кашлица и умора. Началото на симптомите е бавно, но те прогресивно се влошават с времето. Забавянето между началото на симптомите и финалната диагноза е различно и може да бъде между 6 месеца и две години. Пациентите обикновено страдат и от съпътстващи заболявания като белодробна хипертония, сърдечно съдови заболявания и рак на белия дроб, които влошават качеството им на живот и преживяемостта. Пациентите изпитват постепенна загуба на лична самостоятелност едновременно с влошаването на здравето и нарастваща невъзможност за изпълнение на  рутинните ежедневни дейности, особено след употреба на допълнителен кислород.
Болестта протича непредвидимо, с прогресивно влошаване на белодробната функция. Прогнозата е лоша и средната продължителност на живота е 2-5 години от поставяне на диагнозата.
В Европейския съюз се счита, че има около 80000-110000 пациенти с ИБФ. Заболеваемостта и болестността от идиопатична белодробна фиброза се увеличава с възрастта, като по-често боледуват мъжете.  Обикновено това заболяване се диагностицира между 40-80 години, а най-голяма заболеваемост се отчита между 65-79 години. Смъртността при ИБФ е по-висока, отколкото при много видове рак.  Дихателната недостатъчност е причина за 80% от ИБФ свързаната смъртност.
Икономическата тежест  на заболяването също е висока, тъй като пациентите с ИБФ имат повече хоспитализации, по-дълъг болничен престой, и ползват повече амбулаторни услуги от пациентите без ИБФ.
Причината и появата на ИБФ са неизвестни, като се смята, че е резултат от действието на различни фактори у генетично предразположените хора. Установено е, че 5% от пациентите имат роднина с това заболяване. За съжаление няма установени генетични тестове за определяне на предразположението към ИБФ.
Пушенето на повече от 20 кутии на година и експозицията на метален и дървен прах се смятат за рискови фактори за ИБФ.
Съвременните теории предполагат, че възпалението не е ключов фактор в развитието на ИБФ. Въпреки, че механизмите на ИБФ не са напълно изяснени смята се, че развитието ѝ преминава през следните стадии - първоначално увреждане на клетките на белите дробове, което се повтаря месеци и години, последвано от ненормално и непълно възстановяване, което от своя страна води до прогресия на уврежданията на тъканите и т.нар. фиброзни промени в белия дроб. Така ИБФ може да възникне от повтарящи се микро-травми и непълно възстановяване, водещо до фиброза при наличие на слабо възпаление.
Друг проблем на тези болни е, че правилното лечение започва с поставяне на правилната диагноза, което става трудно поради това, че първоначалният задух у болните често се отдава на възрастта, сърдечно заболяване или емфизем, обикновено забавяйки диагнозата.  Освен това за уточняване на диагнозата на ИБФ се налага да се извършват специализирани изследвания като високо-резолюционна компютърна томография  и/или белодробна биопсия. Поставяне на диагноза ИБФ се извършва от мултидисциплинарен екип от пулмолози, рентгенолози и патолози, специализирани в диагностиката и обработката на пациенти с дифузни паренхимни белодробни болести и дава възможност за по-висока диагностична сигурност, като това е отразено в широко приетите препоръки за поставяне на диагнозата. Няма специфични нарушения в лабораторните показатели, които да са специфични за ИБФ.
Със седалище в Базел, Швейцария, Рош е лидер в ориентираното към развойна дейност здравеопазване със синергични разработки в областта на лекарства и диагностика. Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, имунологията, инфекциозните заболявания, офталмологията и заболявания на централната нервна система. Също така, Рош е световен лидер и в инвитро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Стратегията за индивидуализирано здравеопазване на Рош има за цел да осигурява лекарства и диагностични методи, които допринасят за подобряване здравето, повишаване качеството на живот и продължителността на живота на пациентите.
Основана през 1896 година, Рош има важен принос за здравето на всички хора по света вече повече от век. Двадесет и четири лекарства, открити от Рош, са включени в списъка на Световната здравна организация (СЗО) с лекарства, които имат изключителна важност, като сред тях присъстват животоспасяващи антибиотици, антималарици и химиотерапевтици.
През 2015 година в групата Рош работят над 91 700 души в над 100 държави и са инвестирани 9,3 милиарда швейцарски франка в изследвания и развойна дейност. Дженентек, САЩ, е изцяло собственост на групата Рош. Рош притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония. За повече информация: www.roche.bg, www.roche.com.

 

Сподели във Facebook