Здраве

29 Декември 2015

1924

Животът днес

 

Д-р Вяра ДЖОНГОВА, АГ специалист в МЦ „Лора“, София

С установяването на бременността започват и безпокойствата на всяка жена - дали правилно се е хранила и как трябва да се храни оттук нататък, какви препарати да приема, от какво да се въздържа. Напоследък, тъй като отдавна се разбра, че фолиевата киселина е витаминът, който намалява драматично, с над 70 процента риска бебето да развие спина бифида, жените са информирани, че трябва да го приемат. Истината е, че за да бъде действително толкова занижен рискът, фолиевата киселина трябва да започне да се приема още преди забременяването. Тя взима активно участие и в обмяната на желязото, а бременните жени са склонни към анемични състояния.

За развитието на ембриона и за правилното развитие на плода и детето след раждането много голямо значение има и достатъчното количество омега-3 ненаситени мастни киселини. Те имат пряко отношение и към провеждането на нервните импулси, и към развитието на мозъчните функции. От друга страна - доказано е, че недостигът на йод води до проблеми със запаметяването, както и до проблеми в нервно-психическото развитие на детето. За съжаление България е район на йоден дефицит, поради което този микроелемент трябва да се добавя. Всеизвестно е значението на витамин D3 като основен фактор за костното изграждане, поддържането на здравината на костите също не бива да се подценява. Рахитът при малките деца е причинен от недостиг на витамин D3 и затова на бебетата се дава допълнително. Този витамин има важна роля и по време на бременността и трябва да бъде набавен в организма на бъдещата майка.

Някои бременни казват: аз не искам да приемам абсолютно нищо, ще си го набавям с храната. Но качеството на храната днес, доста индустриализираното отглеждане на зеленчуци не осигурява необходимите количества от витамини и микроелементи. Другата група жени казват: аз още от първия ден трябва да пия витамини, микроелементи, защото има повишени нужди от тях. Истината е някъде по средата. Едно разумно, рационално хранене до известна степен осигурява добър, но недостатъчен баланс в организма. Ние сме против даването поголовно на комбинирани мултивитамини и препарати още от самото начало на бременността. Редно е да се предписва на всяка жена това, от което тя конкретно има нужда, строго индивидуално. И ние предпочитаме да направим определени изследвания, за да преценим какво да предпишем. Това, което се знае със сигурност, е, че в голям период от развитието на бременността има недостиг на определени вещества.

Така че има препарати, които съветваме да се приемат почти през цялата бременност, а има и такива, които могат за много кратък период от време да се приемат, само при определени показания. Много добре балансиран препарат, който съветвам жените да приемат не само в начална бременност, е „Огестан“. В него се съдържат фолиева киселина, омега-3 ненаситени мастни киселини, витамин D3, йод и витамин Е. Това е един прекрасно балансиран препарат. В много случаи наред с някаква предшестваща терапия за забременяване се включва и „Огестан“ като елемент от лечение. Но трябва да кажа, че добрият състав на този препарат ни позволява да го използваме в доста широк диапазон в нашата практика, не само по време на бременност. Изключително подходящ е за прием от кърмещите майки именно заради наличието на микроелементи, определящи правилното нервно-психическо развитие на детето. „Огестан“ е прекрасен препарат и за преходния период преди менопаузата, когато организмът на жената също има повишени изисквания на тези елементи. Той е напълно безвреден, може да се пие много дълго време, без да има опасност от предозиране, от неправилно натрупване на елементите.

Сподели във Facebook