Специалисти от Института по анестезиология и изследвания на болката към Станфордския университет, САЩ, съставиха рейтинг на най-силните болки. В него влизат хронични болки, с които човек не може да се справи без прием на медикаменти.

Лидер в мрачната класация стана възпалението на тригеминалния нерв - тригеминална невралгия. Болката обикновено обхваща долната част на лицето, челюстта, като понякога преминава към носа и окото. Жените, които са я изпитвали твърдят, че тя определено е по-силна от болката при раждане.

Следва болката от стари травми, която е невъзможно да бъде контролирана и може се появи по всяко време. Според експертите хората подценяват последиците от получени някога травми, които допринасят за увреждането на тъканите и ставите, ускоряват развитието на патологични промени в тях

Болката вследствие на онкологично заболяване е на трето място. Изпитват я до 80% от пациентите с рак. Причината може да бъде непосредствено поражения на болевите рецептори и нерви от рака, както и лечебните манипулации.

Сподели във Facebook