При жените, които продължително време прекарват в седящо положение, често се появяват проблеми с метаболизма, водещи до диабет.

Според резултатите от изследване, проведено от учени от Великобритания, седящата работа повишава риска от диабет тип 2 при представителките на нежния пол. При мъжете такава закономерност не е открита.

За да стигнат до този извод, учените анализирали състава на кръвта на 500 доброволци от двата пола на възраст около 40 години. Специалистите проследили химическите маркери, които се асоциират с метаболитни нарушения и появата на диабет. В резултат те направили връзка между проблемите с обмяната на веществата и риска от диабет при жените, които продължително време прекарват седейки. В кръвта им било констатирано и повишено ниво на инсулин, както и на концентрацията на С-реактивния протеин, лептин и интерлевкин-6.

При мъжете такава зависимост не е открита, но при тях седящият начин на живот оказва изключително негативно въздействие върху половата система.

Специалистите препоръчват 30-минутни физически упражнения на ден, които са отлична профилактика и при жените, и при мъжете.

Сподели във Facebook