Днес имунната система на всеки човек е поставена на изпитания заради пандемията от коронавирус. Затова учените напомнят, че някои навици могат сериозно да навредят на защитните сили на организма, което ще даде път на заразата.

Нездравословно хранене

Навикът да се употребяват бързи храни, чипсове, сладкарски изделия, колбаси и мазни продукти вреди на организма, защото той е лишен от важни хранителни вещества, укрепващи имунитета като витамини и минерали.

Студени крака

При студени крака организмът се стреми да прекрати загубата на топлина и свива кръвоносните съдове. Това влошава снабдяването на лигавицата на носа и гърлото с кръв, поради което тя пресъхва. В такава среда вирусите и бактериите най-лесно навлизат в организма. Не допускайте студени крака, защото тогава заплахата от коронавирус рязко нараства.

Недостиг на сън

По време на сън имунната система се рестартира. Хората, страдащи от хронично недоспиване по-бързо се заразяват от вируси, защото организмът им не може в достатъчна степен да изработи важните за имунитета антитела. Опасността от коронавирус може съществено да се намали, ако спите не по-малко от 8 часа на денонощие. Под 6 часа не се препоръчва в никакъв случай.

Пушене

Цигареният дим помага на вредните микроорганизми да проникнат в белите дробове.

Стрес

Известно е, че стресът съсипва здравето. Той деактивира естествените клетки (NK-клетки), предпазващи организма от вируси и бактерии, намалява и броя на имунните клетки.

Алкохол

Той не само помага за гибелта на клетките на имунната система, а и съдейства за размножаването на чужди агенти, които потискат защитните сили на организма.

Сподели във Facebook