Бирата е една от най-древните напитки, известни на човешката цивилизация. Археолози са открили рецепти за направата ѝ в египетски гробници. Затова не е чудно, че много учени са изследвали състава на пенливата напитка и повечето от тях признават, че в умерени количества тя определено е полезна.

Какви са най-съществените здравословни предимства на бирата:

Действа като антиоксидант

Ползата от бирата може да се определи по цвета. Смята се, че колкото е по-тъмна, толкова повече антиоксиданти съдържа.

Източник е на витамини и минерали

Бирата се произвежда от ферментирало зърно и затова е наситена с витамини и минерали. Напитката е богата на витамини от групата В, фосфор, желязо, аскорбинова киселина, никотинова и фолиева киселини.

Помага на сърцето

Прекаляването с алкохола никога не е било полезно за здравето, независимо дали става въпрос за концентрат, вино или бира. Но учените свързват умерената употреба на бира с понижен риск от сърдечносъдови заболявания.

Нормализира захарта в кръвта

По данни на специалисти от Китай чаша светло пиво на ден може да намали опасността от диабет. До този извод учените стигнали, след като анализирали 10 изследвания.

Подобрява здравината на костите

Изследвания на жени след менопауза показали, че благодарение на умерената употреба на бира костите им са по-здрави. Причините са, че в напитката се съдържат много минерални вещества.

Понижава риска от деменция

Едно от веществата в бирата – никотинамид рибозид, се смята за молекула на младостта. Тя предпазва мозъка от заболявания, свързани с възрастта като деменция. Освен това пивото стимулира креативното мислене, доказаха учени.

Сподели във Facebook