Здраве

3 Октомври 2019

1227

Животът днес

Според специалистите съществуват заболявания, рискът от които е свързан с наследяването на определени генетични вариации по женска семейна линия. Кои са те:

Остеопороза

При това заболяване разрушителният процес засяга съединителната тъкан, прави костите по-крехки и лесно чупливи. Жертви на остеопорозата обикновено са жени, достигнали 65-годишна възраст, но често се диагностицира и при по-млади. Ако майката е страдала от остеопороза, с голяма вероятност тя може да се появи и при дъщерите.

Мигрена

Склонността към мигрена е свързана със специфична активност на съдовете в главния мозък, която се обуславя от генетиката. Заболяването може да се избегне при спазване на здравословен начин на живот – отказ от цигари и алкохол, строг контрол на употребявания кофеин и профилактика срещу стреса.

Глаукома

Развивайки се бавно след 50-годишна възраст, глаукомата може да стане причина за пълна загуба на зрението. Жените, чиито майки или други родственици по женска линия са страдали от това заболяване, трябва редовно да посещават офталмолога. При тях глаукомата се развива доста по-често отколкото при мъжете.

Сърдечносъдови заболявания и диабет

Доказано е, че генетичните фактори влияят и върху появата на тези заболявания. Причината е, че жените наследяват от майките си определен тип фигура. Ако тя е „ябълка“, натрупването на мастна тъкан на типичните за тази фигура места увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

Рак на млечната жлеза и на яйчниците

Специфичната и наследявана по майчина линия мутация на гените е причината за появата на рака на млечната жлеза и на яйчниците. Спасението е в редовните прегледи.

Сподели във Facebook