Силицият дава здраве и младост

Тина БОГОМИЛОВА

Силицият е един от елементите в Менделеевата таблица, който ни дарява здраве, младост и красота. Това е вторият по разпространение химичен елемент на Земята след кислорода. Но го има не само в пясъка и камъните, а и в човешкото тяло. Когато този минерал не достига, клетките стареят, метаболизмът се забавя, костите изтъняват, кожата се сбръчква, а косата пада. 

Силицият възстановява костната тъкан, намалява болките в ставите, уплътнява кръвоносните съдове. Той участва в синтеза на колаген - белтъкът, който осигурява здравината и еластичността на съединителната тъкан, която е основа на кожата, косите, ноктите, костите, хрущялите, сухожилията, съдовете. 

Недостигът на силиций в организма може да доведе до слаб имунитет, атеросклероза, хипертония, диабет, остеопороза, болести на зъбите, кожата, очите, ставите, косопад, депресия и безсъние. 

С времето силицият в тялото ни намалява и се налага да си го набавяме допълнително. Всички целулозни храни са богати на този елемент, тъй като той се акумулира в целулозата. Много високо количество се съдържа в растения като хвощ, коприва, подбел. Храни, богати на ценния минерал, са още ябълки, круши, грозде, зърнени храни, сурово зеле, фъстъци, моркови, лук, краставици, тиква, мед, риба, овес, бадеми и портокали. В рафинираните хранителни продукти няма силиций, както и във всичко, приготвено с брашно и захар.

Силицият се продава под формата на хранителни добавки, като дозировката се определя от фирмата производител, но не бива да се взима без консултация със специалист. Органичният силиций не е лекарство, а допълнителна хранителна добавка при разнообразно и здравословно хранене.

Изворната вода също е богата на силиций. В Русия от стари времена покривали вътрешната част на кладенците със силиций, за да бъде водата чиста и прозрачна. Британците пък използвали водни настойки от силиций за лечение на рани и различни болести. Когато силицият и водата си взаимодействат, се получават частици, които абсорбират опасните за здравето соли на тежките метали, радионуклиди, пестициди и други токсини.

Изследванията показват, че във водата кремъкът отделя силициева киселина, която разтваря шлаките и отложените соли. Водата, в която е престоял кремък, помага за детоксикацията на целия организъм. Тази течност в приказките и легендите обикновено се нарича «жива». 

Силицият е наричан често и минерал на красотата. Той не само води до укрепване на съединителната тъкан и костите, а е и полезен за косата, ноктите и кожата. Липсата му води до тънка и накъсана коса, чупливи нокти, образуване на бръчки и стареене на кожата.

Силицият може да се набавя и през кожата, затова е една от най-новите и чудодейни съставки в козметиката. Приет през кожата, минералът помага за по-добрата обмяна на веществата. Той подхранва всеки тип кожа и е особено подходящ за чувствителната. 

Козметичните продукти залагат на растителен силиций или такъв с морски произход. Пазарът предлага кремове за лице и тяло, биолосиони и шампоани, стягащи мазила против целулит, лифтинг серуми срещу бръчки и всякакви подмладяващи тубички. 

Разкрасителните студиа правят процедури с органичен силиций, който изсмуква мастните натрупвания в кожата, намалява торбичките под очите, глади «гневните» бръчки между веждите, "пачи крак" и премахва белези.

Много силиций има в бялата хума. Редовните маски с каолин помагат на кожата на лицето да поддържа по-свеж и млад вид, а на косата придава жизненост и блясък. Заради силиция бялата хума помага и за очистване от токсини.

А от древността до наши дни се ценят чудодейните свойства на красивите форми на силиция – планинския кристал, аметист, ахат, изумруд, топаз... Камъни, които даряват самочувствие, сили и енергия.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 140