Ако имате слаба приятелка, то вие сигурно предполагане, че тя е абсолютно здрава. И докато вие постоянно се отказвате от парче пица или пържени картофки, то вашата стройна приятелка хапва по няколко порции, без да се тревожи за теглото си. Според специалистите в това е проблемът. А убеждението, че по природа слабите хора задължително са по-здрави, е мит. Независимо от външния им вид в техния организъм може да са се натрупали повече мазнини, отколкото във вашия. Освен това учените доказаха, че хората с ниско тегло са по-склонни към появата на диабет 2 тип. Причината е, че повечето от тях си позволяват нездравословен начин на живот. А вредната храна влияе еднакво на всички, без значение какви са показанията на кантара.

Съвсем наскоро експерти направиха още едно откритие – хранителните вещества по-лошо се усвояват от слабите хора, независимо дали са изяли здравословен или вреден продукт. Този процес води до нисък метаболизъм, което предизвиква различни здравословни проблеми като диабет или сърдечносъдови заболявания.

И още – слабите хора имат и по-слаб имунитет, т.е. боледуват по-често.

Това разбира се не означава, че наднорменото тегло е за предпочитане. Просто учените за пореден път напомнят, че правилното балансирано хранене е задължително за всички, независимо дали са слаби или пълни.

Сподели във Facebook