Здраве

6 Октомври 2016

2161

credoweb bg

Ракът на млечната жлеза е най-разпространеното злокачествено заболяване при жените и е на второ място по смъртност. Около 600 – 650 годишно са пациентките с нова диагноза със заболяването в регистрите на пловдивския Комплексен онкологичен център. Това пише ръководителят на хирургичното отделение в лечебното заведение д-р Валентин Иванов в социалната мрежа за здраве CredoWeb в световния месец за борба с рака на гърдата – октомври.

Жените трябва да започнат да обръщат внимание на млечните си жлези още от 20-годишна възраст. Оттогава е необходимо да се самоизследват един път в месеца. Допреди години туморно образувание на гърдата се срещаше много рядко при жени под 30 години. В последното десетилетие се наблюдава намаляване на възрастта, а при младите хора болестта протича по-агресивно, отколкото при възрастните.

След навършване на 30 години жените трябва да ходят на преглед поне един път годишно при специалист хирург, а след 40 – по два пъти в годината. 

Златният стандарт при изследването е мамография с преглед и ако се наложи, уточняваща ехография.

До 40-годишна възраст мамографията по възможност трябва да се избягва.

Там приоритетни са ехографията и прегледът.

Лошата новина е, че след 40 г. заболеваемостта се вдига лавинообразно и до 75 години е най-бързият растеж на този вид тумор. С увеличаване на възрастта и приближаването на менопаузата настъпват хормонални смущения, които провокират образуването на тумора. Много важно значение тук има наследственият фактор.

Медицината открива наличието на гени, при които се увеличава рискът за карцином. Някои техни мутации създават опасност за развитие на рак и на двете гърди, както и на яйчника. Затова при носителите им е възможно премахване на млечните жлези. Жените обаче трябва да знаят, че дори при такава операция остава част от паренхима и има възможност туморът да се развие пак. Рискът се увеличава при баба, майка и сестра, страдащи от карцином, и затова пациентки с такива роднини трябва да бъдат преглеждани и изследвани по-често, включително и генетично. Продължават да се изясняват причините за рака на гърдата. Търсят се в храненето, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, наследствеността, употреба на някои лекарства, йонизираща радиация. Също така в настъпила ранна менструация или късна менопауза.

Прочетете още:

Кликнете върху снимката, за да прочетете всичко, което съветва д-р Валентин Иванов относно рак на гърдата

 

Сподели във Facebook