Може би не сте чували за сок от картофи, но според специалистите той е изключително здравословен. Този скромен зеленчук може да донесе много ползи на организма – от поддържане на сърдечносъдовата система до повишаване на имунитета.

Защо не бива да пренебрегваме сока от картофи:

Помага на храносмилането

Сокът от картофи може да облекчи гастрита и да намали стомашните проблеми. Сокът от розови картофи е полезен при лечение на язва. Препоръчителната доза е по половин чаша два-три пъти на ден един час преди хранене.

Повишава имунитета

Напитката съдържа голямо количество витамин С – антиоксидант, борещ се с инфекциите и простудите. Този витамин ефективно предпазва имунната система от вредните патогенни микроорганизми, които могат да предизвикат хронични заболявания.

Премахва киселините

Сокът от картофи е богат на незаменими съединения, които покриват лигавицата на стомаха и понижават киселинността. Специалистите съветват да се пият 3-4 супени лъжици сок от картофи половин час преди хранене.

Подобрява функциите на черния дроб

Сокът от картофи е много полезен и за жлъчката, и за черния дроб, защото го пречиства, извеждайки токсините от организма.

Лекува ревматоиден артрит

Този ефект се дължи на голямото количество витамин С в сока от картофи. За подобряване на състоянието на ставите е добре да се пият 1-2 чаени лъжички сок преди хранене.

Увеличава енергията

Сокът от картофи е природен източник на енергия, защото съдържа въглехидрати, които обаче не вредят на организма.

Поддържа бъбреците

Съдържащият се в картофите калий подобрява функциите на бъбреците. Този елемент е електролит, който регулира баланса на течностите в организма.

Помага на сърдечносъдовата система

Калият, за който вече споменахме, пречиства артериите от хелестероловите плаки. Това увеличава притока на кръв към сърцето и помага да се предотврати атеросклерозата, както и други сърдечносъдови заболявания.

Намалява теглото

Благодарение на високото съдържание на витамин С в сока от картофи той ускорява обмяната на веществата, което намалява теглото. Този сок потиска чувството на глад и предпазва от преяждане, а това е още един плюс за хората, които искат да отслабнат.

Подмладява

Присъствието в сока от картофи на витамини от групата В, както и антиоксиданти, подобрява кръвообращението, което помага и на клетките на кожата. Това предотвратява появата на бръчки и пигментни петна.

Сподели във Facebook