В науката за храната и храненето соленото е един от петте основни вкуса, разпознаваеми от вкусовите рецептори в устата, пише в профила си в CredoWeb д-р Донка Атанасова. Във всяко домакинство неизменно се употребява сол, но знаем ли коя сол е полезна и в какво количество? А какви са рисковете за нашето здраве? Несправедливо наричат готварската сол "бялата смърт" и аз ще се опитам да оборя това твърдение с факти. Солта (натриев  хлорид) е много важна  за  физиологията на нашия организъм. Освен това тя намира широко приложение в бита и ежедневието ни. В много страни посрещането на гостите с хляб и сол е символ на приятелство и добронамереност.  За солта са се водели войни, а някога е била толкова скъпа, колкото и златото.

Защо е важна солта (натриев хлорид) за човешкия организъм?

Всички тъкани и телесни течности съдържат натрий и хлор - те са незаменима част от стомашния сок. Натрият участва в разграждането на въглехидратите, а хлора, влиза в състава на солната киселина, която участва активно в храносмилането. В устната кухина солта дразни вкусовите рецептори за солен вкус и по този начин активира слюноотделянето. Тя регулира циркулацията на течностите, отговаря за разреждането на кръвта и лимфата. Натрият е незаменима част от структурата на много транспортни  белтъци, пренасящи различни хранителни вещества до клетките. Той регулира разпространението на нервните импулси чрез сигнална трансдукция и заедно с хлора подържат постоянството на вътрешната среда на организма и определят до голяма степен осмотичното налягане на извънклетъчната течност.

Защо тогава наричаме солта "бялата смърт"?

Кликнете върху снимката, за да прочетете в CredoWeb отговора на този въпрос, както и целия материал на д-р Атанасова

 

Сподели във Facebook