Здраве

13 Декември 2019

Животът днес

Най-мащабното до момента изследване доказа, че редовните занимания със спорт намаляват опасността от рак на простатата два пъти, пише International Journal of Epidemiology.

За да стигнат до този извод, учените наблюдавали състоянието на 140 хиляди мъже на възраст над 50 години. При 57% от тях бил диагностициран рак на простатата. Специалистите изследвали влиянието на 22 рискови фактора, разработени от Световния фонд за изследване на рака. Оказало се, че при физически активните мъже заболяването се появява с 51% по-рядко. Според учените резултатите от изследването потвърждават ползата от всяка физическа активност, а не само от интензивните упражнения.

„Това е най-мащабното до днес изследване, което използва сравнително нов метод, допълващ текущите наблюдения върху причините за рака на простатата. Оказва се, че физическата активност може да има по-силен ефект, отколкото се предполагаше. Надяваме се това да мотивира мъжете да бъдат по-активни.“, казват авторите на изследването от Великобритания.

Предишни проучвания доказаха, че физическото натоварване понижава риска от рак на дебелото черво, на матката и на млечната жлеза.

Сподели във Facebook