Отдавна се твърди, че изказването на стълби е изключително полезно за здравето. Изследователи от университета „МакМастър“ и университета на Британска Колумбия обаче решиха да проверят колко в действителност може да бъде ефикасна тази физическа активност. Учените стигнаха до извода, че това е най-лесният начин да се укрепят сърдечните мускули.

„За кардиотренировки не са необходими нито спортни зали, нито да се отделя време. Просто изкачвайте се по стълби в многоетажни кооперации, офисни сгради и търговски центрове“, съобщиха специалистите.

Според заключението им няколко минути изкачване на стълби може да подобри състоянието на сърдечносъдовата система не по-зле от тренировките. За да стигнат до този извод учените провели експеримент със служители в офиси, които в продължение на 2 месеца три пъти на ден се изкачвали пеша до петия етаж. Показателите на кардиореспираторната им издръжливост след това били съпоставими с ефекта от бягащите пътеки във фитнес залите. Специалистите отбелязват, че кордиореспираторната издръжливост е един от основните показатели за потенциала на дълголетие и риска от сърдечносъдови заболявания. Нейният ръст е обратнопропорционален на риска от сърдечни патологии.

Сподели във Facebook