Здраве

10 Април 2014

2225

Животът днес

Ставните болки влошават качеството на живот

Колко важен социален проблем са костно-ставните страдания и биват ли подценявани? Има ли мерки, които са в състояние да ги отдалечат във времето, а когато са се появили – да ги облекчат? Кога лечението дава най-добри резултати? За съвети от всекидневната практика на един лекар се обърнахме към д-р Хариета Елкова, физиотерапевт от Пловдив.

За съжаление тези заболявания са доста чести и се наблюдават както при по-възрастните, така и при по-млади хора. Обикновено при по-възрастните пациенти в повечето случаи става дума за дегенеративни промени, а при по-младите много често се появяват болки, резултат от неправилната поза при дълго седене пред компютъра, от носенето на тежката ученическа чанта на едното рамо, от обездвижване и др. При всички случаи организмът ни реагира на настъпилите промени, като един от първите признаци е най-често болка, в началото обикновено не много силна.

Ако не се вземат мерки навреме, проблемът се задълбочава, настъпват промени, които могат да доведат до различна степен на инвалидизация. Това би ограничило не само работоспособността на човека и всекидневната му активност, но може да създаде съществени затруднения дори при обличане, тоалет и т.н. Като цяло тези заболявания влияят в различна степен върху качеството на живот на пациентите. Както бе споменато, засегнати могат да бъдат всички групи, а причините са също много и разнообразни– травматични, дегенеративни, възпалителни и др. Не бива да се пренебрегва като важен фактор и покачването на килограмите - независимо каква е възрастта. Те при всички случаи тежат върху ставите и неизбежно водят до промени в тях.

Голямо значение има начинът на живот на индивида. Правилното хранене, поддържането на телесното тегло в разумни граници, недопускането на обездвижване са все фактори, които, ако не предотвратят, то поне ще отдалечат във времето тези проблеми и техните последици. Много препоръчително е да се спортува, като видът и обемът на физическите натоварвания трябва задължително да се съобразят с възрастта и евентуалните съпътстващи заболявания. Най-често допусканата грешка от страна на пациентите, която наблюдавам в практиката си, е самолечението.

Правилото е да се уточни какъв е проблемът, предизвикал оплакванията, и да се започне адекватно спрямо него лечение. Редно е освен това още при появата на оплаквания да се обърнем към лекар, който да прецени какво да бъде по-нататъшното ни поведение и при необходимост да ни насочи към съответния специалист. След като се уточни за какво заболяване става въпрос в конкретния случай, обикновено със средствата на физиотерапията и рехабилитацията можем адекватно да помогнем.

Лечението може да се проведе съвместно с други лекари специалисти, като по този начин резултатът ще бъде максимално добър за болния. В нашата практика често комбинираме физиотерапията с различни природни продукти - например Neox, с който имам немалък опит. Той може да бъде използван в различните му форми в зависимост от целта, която сме си поставили. Искам още веднъж да подчертая, че за да се постигне възможно най-доброто за болния, е необходим преглед от специалист, който да назначи лечение на съответния болен съобразно неговото състояние и отчитайки много фактори, а не да се прилагат терапевтични шаблони за лечение.

Например при пациенти с „Тенисов лакът” или друг вид мускулно-ставни болки на горен крайник или коляно Neox крем е много подходящ за приложение чрез фонофореза, като на пациентите се препоръчва последващо използване на Neox олио в дома под формата на лек масаж. Приложението на Neox като локален медикамент - самостоятелно или в комбинация с други лечебни средства, е вече достатъчно наложено, за да бъде предпочитано при наличие на обострени ставни и мускулни болки. Neох със своя уникален състав от билки и есенциални масла се усвоява добре от кожата, намалява болката, релаксира напрегнатата мускулатура.

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 95