Здраве

7 Март 2022

credoweb bg

Откакто се помните (а това наистина е доста назад във времето), хората смятат паметта ви за феноменална. За вас не е проблем да се сетите например, какви дрехи е носил и как е изглеждал на първата среща любимият човек, дори какво извинение сте дали при първото забравено домашно в училище. Телефонни номера, дати, ситуации, цитати от книги бързо изплуват в съзнанието ви…

Напоследък обаче, покрай натовареното ежедневие, безкрайните задачи на работното място и семейните ангажименти, на фона на притесненията за здравето заради COVID пандемията, все по-често забелязвате, че паметта ви вече не е толкова услужлива…

Изключих ли ютията? Заключих ли вратата? Пропускате записания час при лекаря за втори път, влизате в стая и се чудите, защо сте там или се връщате вкъщи от пазаруване без ключов хранителен артикул.

Честото забравяне не е само при възрастните

Обикновено то се свързва с нормалното стареене на мозъка, но може да бъде провокирано от най-различни фактори. Стресът е един от тях. По принцип той е полезен механизъм, който помага на тялото да оцелее, в някои ситуации може да накара човек да прояви най-доброто от себе си. Специалистите обаче са категорични, че ако напрежението е прекалено голямо и трае месеци наред, то може да наруши концентрацията, да влоши качеството на съня. Появяват се раздразнителност, постоянна умора, чувство за липса на време, за невъзможност за справяне със задълженията, потиснатост, а това довежда и до забравяне.

При хора на 30-45 години не е притеснително, ако забравят и са разсеяни

В тази възрастова група много често се стига до т.нар. бърнаут, при който има натрупване на стрес във времето и невъзможност за справяне с него. Но това е т.нар. доброкачествено забравяне. Дали е такова, може да се провери лесно - като човек си вземе отпуск и се отдели от рутината, наспи се добре, пътува, зареди се с положителни емоции. Важна стъпка за справяне със стреса е и редовното спортуване.

Коронавирусът също може да сложи отпечатък върху паметта

Специалистите вече активно говорят за постковид синдром. Месеци след инфекцията освен умора, задух, главоболие, косопад, хората може да имат проблеми и с паметта, да имат усещането, че пъргавината на ума не е същата, независимо колко тежко са прекарали болестта – в домашни условия или под строго интензивно медицинско наблюдение.

Какво може да помогне

Някои микронутриенти са като жива вода за мозъка. Такива например са:

 • уридин – подобрява вниманието;
 • цитидин - улеснява вътреклетъчната комуникация на нервните клетки;
 • желязо – подпомага функцията на еритроцитите и отговаря за транспорта на кислород в мозъка;
 • пантотенова киселина - редуцира стреса, често водещ до когнитивни нарушения;
 • глутамин - важен източник на енергия за мозъка – по-малко умора, повече енергия и повече позитивно настроение.

В мозъка глутаминът се превръща в глутамат - важен за заучаването и паметта. Поради факта, че лесно преминава кръвномозъчната бариера, той е известен и като „гориво за мозъка“. Там глутаминът се превръща в глутаминова киселина, която е незаменима за мозъчните функции.

Всички тези съставки са в съдържанието на „Мемостор“ - произведен за Екофарм от Fine Foods &Pharmaceuticals N.T.M Italy по лиценз на Venture Life Ltd, UK.

Препаратът е подходящ за:

 • млади хора, които се чувстват изтощени, подложени на стрес и умствено натоварване;
 • пациенти в зряла възраст с психосоматични заболявания;
 • хора, прекарали COVID-19, които работят с голям обем информация и данни - с профилактична цел;
 • младежи и ученици с нарушена концентрация и затруднения при запомняне;
 • студенти по време на натоварен учебен и изпитен процес.

Основните благоприятни ефекти от приложението на продукта са:

 • подпомагане пъргавината на ума, познавателната функция и умствената дейност, включително концентрация, учене, памет и разсъждение;
 • забавяне процесите на стареене на мозъка, премахване последиците от прекомерно умствено натоварване и стрес.

Препоръчителен прием: 2 капсули дневно, сутрин заедно с храната, в продължение на най-малко 2 месеца. През първата седмица се препоръчва прием на 4 капсули дневно (две капсули сутрини, две капсули вечер).

Кога да се търси лекарска помощ

Всеки човек забравя, но когато това затруднява изпълнението на ежедневните дейности и влошава самочувствието и качеството на живот, тогава трябва да се търси консултация със специалист. Той ще прецени дали има проблем и дали са необходими изследвания.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook