Според данни на Американския център за контрол на заболяванията и превенция ракът на гърдата е най-разпространеното онкологично заболяване сред жените по целия свят независимо от расата или етническата принадлежност. Въпреки препоръките за редовни профилактични прегледи и изследвания експертите са убедени, че хранителните продукти също имат важна роля за предотвратяване на заболяването.

Кои са най-ефективните от тях?

Броколи

Зеленчукът съдържа специфичен фитохимичен сулфорафан, който помага да бъдат неутрализирани химическите вещества, предизвикващи рак. Учените препоръчват към броколито да се добавят чесън или горчица, които не само подобряват вкуса на зеленчука, но и са много полезни в борбата с онкологичните заболявания.

Овес

Има изключително влакнеста структура, което е определяща характеристика, за да бъде включен в топ продуктите срещу рака на гърдата. Освен това овесът съдържа мелатонин, който също намалява риска от заболяването. Не случайно много диетолози твърдят, че няма по-добра закуска от овесените ядки.

Къдраво зеле

Немски учени изследвали състава на 40 вида зеле, за да установят кои от тях съдържат глюкозинолати. Това са природни вещества, които намаляват риска от появата на рак. Оказало се, че къдравото зеле е най-богато на тези вещества.

Зелен чай

Отдавна се знае, че зеленият чай е много полезен за хората. Оказва се обаче, че жените задължително трябва да го включат в менюто си, защото той съдържа фенолни съединения, които предотвратяват развитието на раковите клетки, включително и на млечната жлеза.

Сподели във Facebook