Здраве

9 Октомври 2019

Животът днес

Учени от Харвардския университет в САЩ стигнаха до извода, че употребата на сурови зеленчуци оказва негативно влияние върху стомашно-чревния тракт. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Microbiology.

Специалистите провели експеримент с лабораторни мишки, които разделили на две групи. Едната се хранела само с месо, а другата със сурови зеленчуци. След време се оказало, че гризачите от първата група имали нормална микрофлора на стомашно-чревния тракт, а при тези, които се хранели със сурови зеленчуци, тя силно се различавала. Изследователите установили, че зеленчуците без термична обработка унищожават полезните бактерии в организма, а те помагат на храносмилането и укрепват имунитета.

Учените повторили експеримента и при хора, а резултатите били същите.

Сподели във Facebook