Колкото и да е странно, сусамът е свързан с приказките от „Хиляда и една нощ“ и с израза „Сезам, отвори се!“. В някои страни той се наистина се нарича сезам, а латинското му наименование е Sesamum indicum. Причината за това родство с приказната сага е, че семената на растението при лек допир се разтварят със силен шум.

История

Сусамът е бил известен в Китай и е отглеждан там почти преди 5000 години, а китайците високо ценили неговия приятен вкус и с удоволствие го добавяли в най-различни ястия. Сусамовото масло жителите на Поднебесната използвали в светилниците, а от саждите правели най-добрите мастила.

Приблизително по това време или малко по-късно египтяните започнали да използват сусама за медицински цели. Името на това растение се среща в древни свитъци, описващи популярните билки и подправки.

През IX век пр.н.е. вече използвали сусамовото масло навсякъде, като го смятали за много полезно. При персите също било много популярно. В Америка сусамът се появил доста по-късно, пренесен от африканските роби чак през XVII век. Това обаче не пречи на американците да го обожават и обилно да посипват с него любимите си хамбургери.

Изключителен вкус

В хранителната промишленост и медицината се използват семената на много видове сусам, които са 12. Слагат го брашното, в сладкарските изделия, пържат го, подправят с него ястия от месо и птици. Благодарение на подправката продуктите придобиват много приятен аромат и орехов вкус.

Най-разпространен сусамът е в страните от Далечния и Средния Изток. В Японската кухня го пекат и задължително го добавят в ястия от птици и говеждо. Много са популярни салатите със сусам, смесен със соев сос. Японците особено много ценят черния сусам като най-ароматен.

Сусамът е основна част от станалия модерен и у нас хумус, а халвата отдавна е традиционно лакомство.

Здравословните семена

Сусамът е популярен не само заради приятния вкус и аромат. Преди всичко той е изключителен полезен, затова и японците, привърженици на здравословното хранене, много го ценят. Учените доказаха, че сусамът съдържа вещества, регулиращи кислородната обмяна в организма, потискащи процесите на стареене и помагащи за обновяването на клетките.

Сусамът е богат на желязо, калций и много други елементи. В него се съдържат около 20% протеини, затова той се препоръчва на вегетарианци. Освен това сусамът ускорява възстановяването на организма след преживян стрес или голямо физическо натоварване. Изследвания установиха, че подправката помага на човек да преодолее последиците от алкохолно отравяне и понижава холестерола в кръвта.

Сусамът стимулира дейността на бъбреците и черния дроб, помага при запек.

Сподели във Facebook