Съюзник в борбата с болестите и стареенето

Антиоксидантите са група биохимични вещества, действащи благоприятно върху човешкия организъм. Основното свойство на тези вещества е унищожаването на свободните радикали в организма - като токсини, тежки метали, токсични съединения, които отделят отровни оксиди и застрашават организма от редица болести. Антиоксидантите се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние върху организма. Те не само унищожават свободните радикали, но и подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и укрепват имунната система, забавят стареенето и предпазват от някои сериозни здравословни проблеми като сърдечна недостатъчност и рак.

Ресвератролът е едно от веществата, свързани с  т.нар. „френски парадокс”. Интересното при него е, че въпреки богатата на мазнини френска кухня, налице са много ниско ниво на сърдечносъдова заболеваемост при французите, както и активно дълголетие.

Какво всъщност е ресвератролът?

Това е полифенолен фитоалексин – естествено съединение, намиращо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, като например в японската пача трева, в боровинките и дори във фъстъчените люспи.
Можем ли да отслабнем за лятото с ресвератрол? Според редица проведени изследвания ресвератролът може да се използва като агент, който да „излъже” клетките, че са подложени на ограничителен хранителен режим. В резултат на това те активират биохимичните си процеси, водещи до производството на активното съединение SIRT1. Именно това съединение, допълнено с действието  на още два протеина от класа на сиртуините (SIRT3 и SIRT4), може да спомогне отделните клетки да бъдат запазени здрави и млади за по-дълго време – съответно и на целия организъм.

В резултат на тези свойства, ресвератролът се превръща  в един от новите хитове на пазара за здравословни добавки в последните няколко години. За него се говори, че може да излекува диабет 2, да удължи живота и дори да спре  рака… поне така показват изследванията с мишки. Най-важното качество с доказан ефект, което ресвератролът притежава, е антиоксидантното му действие.

На българския пазар вече е наличен най-новият продукт, съдържащ ресвератрол – това е „Ресвирол”, произведен е в САЩ. В една опаковка има 30 капсули, достатъчни за едномесечен курс.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 106