Здраве

29 Септември 2020

Животът днес

Безсънието е сериозен проблем, който може да доведе до много здравословни проблеми като депресия, влошена памет и сърдечносъдови заболявания. Затова учени от цял свят търсят начини, които биха подобрили качеството на съня.

Съвсем наскоро специалисти от Швеция разработиха метод, помагащ срещу безсъние. За целта те проведоха експеримент с участието на 100 възрастни хора с психични проблеми, появили се като резултат от безсъние. Доброволците били разделени на две групи – едната по време на сън се завивала с обикновено одеяло, а другата с по-тежко (от 6 до 8 кг). През деня участниците в експеримента извършвали едни и същи дейности, а активността им се измервала със специални уреди.

След месец при 60% от хората, ползващи тежки одеяла, се подобрил сънят. Изследването продължило една година. Оказало се, че през това време 92% от участниците от втората група се избавили от безсънието.

Учените направили извода, че важна роля в развитието на емоциите играе допирът. Тежкото одеяло осигурява приятен допир, помагащ за по-добър и здрав сън.

Сподели във Facebook