Трудно е да се измислят продукти, по-подходящи за сваляне на килограми от тиквичките и патладжаните, а и сега е сезонът им - има ги навсякъде и то на съвсем приемливи цени. Но много хора ги подминават, смятайки тиквичките за блудкави, патладжаните пък ги държат настрана с горчивия си вкус. Всъщност и двата зеленчука са много вкусни, стига да се приготвят както трябва. Пропагандата на здравословния живот обаче, в който зеленчуците са на първо място, им даде шанс и те започнаха постепенно да превземат трапезата ни. Въпреки това те продължават да са недооценени. Докато с полезните качества на доматите и зелето ни проглушиха ушите, за тиквичките и патладжаните все още се знае малко, изследванията също са оскъдни. Все пак ги има. Какви са изводите на учените?

Тиквичките и патладжаните не са първенци по съдържание на витамини, макро- и микроелементи, така че не бива точно там да ги търсим. Изключение прави витамините С и В6 в тиквичките и фибрите в патладжаните. Затова много хора смятат, че те не са особено полезни. Специалистите обаче са категорично против такова заключение. Първо – малкото калории, които съдържат, и липсата на вредни компоненти вече е огромно предимство. Особено за тези, които държат на теглото си. Второ – и в двата зеленчука могат да се открият приятни сюрпризи. Тиквичките са богати на омега 3 мастни киселини. Те се съдържат в семената, затова най-полезни са младите тиквички. В патладжаните има фитостероли, които намаляват нивата на лошия LDL холестерол и така предпазват артериите.

Но едно от основните достойнства на тиквичките и патладжаните са антиоксидантите в тях. Повечето вещества, които споменахме до момента, в двата зеленчука си приличат, антиоксидантите обаче в тях са съвсем различни.

Тиквичките са много богати на лутеин и зеаксантин. На първо място те са полезни за зрението и запазват остротата му дори в зряла възраст. Имат и други здравословни ефекти, типични за всички антиоксиданти – неутрализират свободните радикали, отслабват негативното им действие върху организма, препятстват развитието на рак, отлагат стареенето и пазят кръвоносните съдове. Важно е да се знае, че в жълтите тиквички антиоксидантите са повече в сравнение със зелените. Те са много богати и на бета каротин. Заедно с лутеина и зеаксантина той придават жълтия цвят на зеленчука. Кората му е много тънка и не бива да се бели, защото в нея се съдържат от 3 до 10 пъти повече полезни вещества.

В патладжаните антиоксидантите са съвсем други и много силно – хлорогенова киселина и насунин. Те имат мощно неутрализиращо действие срещу свободните радикали. Насунинът се съдържа в кората на патладжанитеу затова по-добре е да не се белят, въпреки съветите на кулинарите. Но има случаи, в които това трябва да се прави - при бременни жени например. Хлорогеновата киселина пък се намира във вътрешността на патладжана. Тя влияе положително върху имунитета, има противовирусно и противовъзпалително действие.

Сподели във Facebook