Много често се срещаме с истории или чуваме как някой от обкръжението ни принципно бил здрав човек, не е ходил по болници, нямал оплаквания, но изведнъж го приели в тежко състояние в клиника или пък неочаквано починал. Всъщност доста рядко се срещат заболявания и/или състояния – най-често вродени, които могат да ни убият за минути, без предварително да могат да бъдат установени. Това са най-често аневризми на мозъчните артерии или аортата и някои увреждания на проводната система на сърцето. В тези случаи наистина става дума за малшанс или съдбовно предопределение.

В огромния процент от случаите обаче изглеждащите като напълно неочаквани здравословни инциденти, внезапно влошаване на здравето или смърт имат дълга предистория, която е могло и е трябвало да бъде установена. Проблемът е, че дори сериозно увреждащи организма състояния могат да възникнат и да протичат дълги години без никакви симптоми и забележими оплаквания. Но те със сигурност могат да бъдат открити и лекувани, ако подходим отговорно към здравето си. А това означава дори и да нямаме абсолютно никакви оплаквания, периодично да си правим определени лабораторни и в някои случаи други изследвания (напр. ЕКГ, холтер, ехограф и т.н.). Да, ходенето по поликлиники, лекари и лаборатории не е най-приятната дейност, особено ако човек няма болки и каквито и да е неприятни усещания, свързани със здравето. Но няма друг начин да се разбере и предотврати „подготвян“ отвътре подмолен срив на тялото. Затова е добре да забравим приказките, че разкарването по кабинети е глезотия, хипохондрия, липса на мъжественост и др.

И така, за какво трябва да следим:

1. Хипертония

Изобщо не е задължително високото кръвно да протича с главоболие в тила, напрежение и други симптоми. Човек не може да е сигурен какво му е кръвното налягане, ако не го мери. А това в днешно време е елементарно с автоматичните апарати. Кръвното налягане се измерва сутрин преди ставане от леглото. Ако е над 130 на 80 милиметра живачен стълб, измервайте го десет дни и записвайте резултата. При редовно установени по-високи от нормалните стойности посетете лекаря си. Напълно е възможно човек да има дългогодишна сериозна хипертония, без да знае това. Накрая със сигурност плаща сметката: тежки увреждания на сърцето, мозъка и големите кръвоносни съдове; бъбречни и очни проблеми, нововъзникнали аневризми с опасност от спукване и масивни кръвоизливи.

2. Диабет

Много често човек не забелязва промените в организма, които това заболяване предизвиква. Не е задължително при висока кръвна захар да се проявят сериозна жажда, често уриниране, сърбежи по цялото тяло, по-значима промяна в теглото, която не е предизвикана от смяна на хранителния режим. Затова кръвната захар трябва да се мери поне веднъж годишно на гладно. Ако е по-висока от 6,2 ммол/л, следва втора проба след няколко дни. Ако и тя е висока, според конкретния резултат се прави или орален глюкозотолерантен тест (проследяване на реакцията на организма след ударно изпиване на 100 мл глюкоза), или се изследва гликираният хемоглобин. Неоткриването на диабет или занемаряването му има разрушителен ефект за пациента. „Екстрите“ са от диабетна кома през сърдечносъдови инциденти до тежки поражения върху периферната нервна система, бъбреците, очите.

3. Дислипидемия

Високият холестерол не боли! Няма гаранция, че и слаби на килограми хора, които не прекаляват с никакви вредни храни, ще имат нормален холестерол. Липидният профил е сред задължителните профилактични изследвания. При това се проверява не само общият холестерол, но „лошият – LDL“ и „добрият – HDL“, заедно с триглицеридите. Трайно променените в неблагоприятна посока стойности обикновено не могат да се компенсират с хранителен режим, защото често става въпрос за генетична склонност на организма. Тогава се налага прием на медикаменти. Лошият липиден профил с течение на времето значително увеличава риска от инфаркт, инсулт, деменция и периферносъдова болест. А комбинацията с другите рискови фактори от т. 1 и 2 може направо да ни вкара в интензивното на фона на иначе „привидно пълно здраве“.

4. Предсърдно мъждене

Това е специфична аритмия, която сама по себе си рядко е животозастрашаваща, но увеличава драстично риска от тежък мозъчен инсулт. Това важи включително за хора, които нямат никакви други болестни изменения като високо кръвно, висок холестерол, диабет и т.н. Защото става въпрос за инсулт по различен механизъм – формиране на тромб в лявото предсърдие, който се изстрелва към мозъка и запушва магистрален кръвоносен съд. Често предсърдното мъждене не дава никакви оплаквания или те са неспецифични и неясни. На ЕКГ обаче ситуацията веднага става ясна. Понякога се налага 24-часов запис на сърдечния ритъм, защото аритмията може да се явява от време на време, а не постоянно. Тогава е дори по-опасна за мозъка. Затова при постоянни или периодични усещания за „прескачане“ на сърцето или ако апаратът за кръвно индикира неправилен ритъм, непременно посетете лекаря си. Освен това поне веднъж годишно си правете кардиограма.

5. Остеопороза

Това заболяване не убива внезапно, нито пряко. Но дълги години протича напълно „тихо“, докато не предизвика сериозна фрактура, обикновено на бедрената шийка или на гръбначни прешлени. След това животът на пострадалия със сигурност не е същият. Тежките операции и дългото залежаване не завършват добре, особено в напреднала възраст. Затова измерването на костната плътност е задължително при жени над 55 г. и мъже над 64 г. След първото изследване лекарят ще определи последващата периодичност. Остеопорозата може да се контролира успешно, стига да я откриете. И не забравяйте, че всичко може да започне с неподозирано с години ниско ниво на витамин D в кръвта. Това също трябва да се проверява!

Сподели във Facebook