От гледна точка на алерголозите този сезон започна твърде рано и за пациентите протича тежко. Много хора стартираха с проявите на поленова астма, и то предимно млади, в активна трудоспособна възраст. Естествено до голяма степен това влошава качеството им на живот, защото имат затруднения в дишането, кашлица със задух. А при тези, които предишните години са имали по-леки оплаквания - само сърбеж и сълзене, кихане, секреция, зачервявания, - се добавят и проявите от страна на белия дроб със затруднения в дишането. Тогава се налага да включваме лечение и като за бронхиална астма.

Ако споменем накратко причините - до голяма степен това са осезаемите климатични промени. Изместиха се сезоните, по-кратка стана пролетта, има твърде ранно затопляне, рязко разцъфтяване на дърветата. Още в края на март започнаха брезовите полени да се появяват във въздуха и колкото по-голяма и продължителна е експозицията, контактът с алергена, толкова по-тежки са проявите при пациентите. А от друга страна, самите пациенти стават по-податливи, имунната система е по-реактивна, по-чувствителна и това обуславя по-тежки реакции при контакт с алергена.

В последните години сме свидетели на рязко увеличаване на алергичните болести. Смята се, че в света от алергичен ринит страдат около петстотин милиона души – това е много висок процент от населението. А от респираторна алергия, включително с бронхиална астма, страда един от всеки четири души. Тази честота засяга предимно младите хора, значително влошава качеството на живот, което означава и много разходи – не само за лечение, но и заради намалената трудоспособност. Освен това констатираме и друг проблем - не е голям процентът на хората, които обръщат достатъчно внимание на болестта си, търсят специализирана помощ и се лекуват. Едва 45 на сто от тези, които имат оплаквания, се обръщат към лекар. Останалите просто разчитат на самолечение или пък напълно неглижират проблема. А това не е без значение, защото е доказано, че много голям процент от хората, страдащи от алергична хрема, развиват и бронхиална астма и до 90 на сто от пациентите с астма имат алергична хрема. Обратният процент е около 40.

Защо се подценяват признаците и своевременното лечение?

В самото начало, когато са първи сезони с прояви на алергична хрема, това е трудно за разпознаване. Когато вече има повторяемост, симптомите се появяват по едно и също време на годината – тогава човек вече започва да мисли за истинската причина. От друга страна, ако успее по някакъв начин да избегне диспозицията с алергена – край водни басейни или високо в планината, това не води до такива тежки оплаквания. Но като цяло пациентите започват да търсят помощ, когато вече почувстват значителен дискомфорт. Но когато говорим за лечение, трябва да споменем нещо много характерно за българския пациент – той отива в аптеката, казва какви са му оплакванията и обикновено търси това, което съседът или познат използва. Нашата препоръка е, когато има съмнения за алергична хрема, да се потърси специалист алерголог, защото той най-точно ще постави диагнозата, след като извърши кожноалергичен и кръвен тест. И след като се знае към какво е алергията, колко дълго ще продължи и т.н., тогава вече има възможност да се проведе т.нар. специфична имунотерапия - това е лечението, което променя хода на заболяването и може да доведе да излекуване.

Обобщено казано, стандартните ни подходи са в три посоки. Първата е да се избягва по възможност контакт с алергена (това е възможно главно при пациенти с алергия към домашните любимци). Другата стъпка са медикаментите за симптоматично лечение, потискащи проявите на алергия. Третата ни стъпка е вече споменатата имунотерапия. Най-масовото лечение е с антихистамини – това са медикаментите, потискащи проявите на алергията – кихането, секрецията, сърбежите, зачервяването на очите. Има море от антихистамини – за предпочитане обаче са тези от ново поколение. Те не водят до привикване, сънливост, не са зависими от приема на храна, не пречат при шофиране и могат да се вземат продължително време. Това е важно, защото алергичните заболявания са хронични и понякога се налага лечението да е с месеци.

Има такива медикаменти, те са и с приемлива цена, което за българския пациент също е от значение. Като такъв продукт от второ поколение бих посочила „Ролетра“ – той е твърде подходящ за дълга употреба по време на сезона.

Сподели във Facebook