Според изследване на японски учени, чиито резултати са публикувани в Neurology, високото съдържание на трансмазнини в менюто повишава риска от появата на деменция.

Неголеми количества от тях се срещат и в природата, най-вече в определени месни и млечни продукти. Най-голяма вреда на организма ни обаче нанасят изкуствените трансмазнини, създадени с помощта на хидрогенизация – добавяне на водород в течни растителни масла, за да се постигне по-голяма твърдост. Те са популярни в хранителната промишленост заради ниската си цена и дългия срок на съхранение, а и придават на продуктите приятен вкус и добра текстура.

Доказано е, че даже неголеми дози изкуствени трансмазнини повишават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет, а вече се знае, че те могат да доведат и до деменция. За да стигнат до този извод японските учени провели 10-годишно изследване с участието на 1628 мъже и жени на 60 и повече години. Оказало се, че при тези от тях, в чиято кръв се съдържали най-много трансмазнини, рискът от деменция бил с 52-74% по-висок в сравнение с участниците с най-ниско ниво на трансмазнини.

Според специалистите най-вредни са сладките печива, маргаринът, бонбоните, кроасаните, растителната сметана, сладоледите и оризовите крекери.

Световната здравна организация вече призова да бъде напълно прекратено използването на трансмазнините в производството в целия свят до 2023 г.

Сподели във Facebook