Повечето хора са чували съвета, че през горещия сезон трябва да намалим употребата на яйца, защото те отделяли топлина, която при високите температури само ще навреди на организма ни.

Всъщност яйцата са изключително полезен продукт, който всеки трябва да включи в менюто си. Те съдържат голямо количество белтъчини, фибри, витамин А и още много други хранителни вещества. Но действително ли през горещините трябва да ги избягваме? Според учените подобни твърдения нямат никакви основания. Яйцата са богати на различни полезни вещества като желязо, калций, фосфор и много витамини. И не съществува никаква заплаха за здравето, ако ги употребяваме през лятото. Напротив – те могат да помогнат на организма да се справи с високите температури навън. Хранителните вещества, съдържащи се в яйцата, могат да съхранят водния баланс, което е много важно в летния период. Освен това яйцата помагат да се запази високо нивото на енергията, а това предотвратява чувството на умора и слабост, което често се случва през този сезон.

Не бива обаче да забравяме мярката. През лятото не се препоръчва консумация на повече от 1-2 яйца на ден. Спортистите могат да си позволят 2-3 яйца на ден. Те наистина отделят топлина и с употребата им не бива да се прекалява.

Важно е и правилното им съхранение.

Сподели във Facebook