Учени от Австралия проведоха редица експерименти с лабораторни мишки и доказаха, че продуктите, които съдържат цинк, най-добре се справят с пневмококитке, които са причинителите на бактериалната пневмония, пише списание PLOS Pathogens.

Освен това специалистите стигнаха до извода, че дефицитът на този елемент в организма повишава риска от това заболяване три пъти.
Наскоро Световната здравна организация съобщи, че една трета от жителите на планетата страдат от недостиг на цинк, което до води до опадване на косата, понижаване на имунитета и трудно зарастване на раните.

Цинкът е особено полезен за децата, защото неговият недостиг може да забави растежа и развитието им.

Цинкът се усвоява най-добре от организма заедно с витамин А и белтъчини.

Най-богати на цинк са месните и морските продукти, като безспорни лидери са стридите, скаридите и калмарите. Жълтъците на яйцата също са добър източник на този елемент. В растителните продукти съдържанието на цинк е по-малко, затова вегетарианците трябва да приемат поливитаминни комплекси.

Сподели във Facebook