Вратовръзките нарушават кръвоснабдяването на мозъка, което води до неговата деградация, съобщиха немски учени в изданието Neuroradiology. За да стигнат до този извод, те провели експеримент с участието на 30 мъже, които разделили на две групи. Първата стояла с вратовръзки, завързани на класически възел, в продължение на 15 минути, като през това време специалистите наблюдавали дейността на мозъка им чрез ядрено-магнитен резонанс. А участниците във втората група били изследвани без вратовръзки.

Оказало се, че този аксесоар от мъжкия гардероб действително притиска съдовете, намалявайки постъпващата кръв в мозъка със 7,5%. Това не изглежда много, но ако е съчетано със сърдечносъдови заболявания, последиците може да бъдат много опасни.

Учените са категорични, че постоянното носене на вратовръзка повишава риска от хронични проблеми с кръвообращението в мозъка. Това понякога причинява главоболие, световъртеж, а и инсулт. Специалистите свързват нарушеното кръвоснабдяване и с невродегенеративни процеси като болестта на Паркинсон.

Преди време резултатите от друго изследване показаха, че носенето на вратовръзка може да повиши вътреочното налягане, което е рисков фактор за появата на глаукома.

Сподели във Facebook