Здраве

25 Декември 2018

Животът днес

Ако човек дълго време употребява храни, бедни на минерали и витамини, ще се сблъска с т.нар. „скрит глад“. Но проблемите, създадени от дефицита на полезни вещества, може да се появят не веднага, а след година. Възможният резултат е понижен имунитет, повишен риск от редица заболявания, проблеми с психиката и даже смърт, предупреждават експерти. Според тях в света около 2 милиарда души страдат от „скрит глад“, като по-голямата част от тях живеят в развитите страни, като броят им непрекъснато се увеличава. В САЩ например една четвърт от децата изпитват дефицит на магнезий, калций и на витамините А, D и Е. Въпреки това висококалоричното, бедно на хранителни вещества, нездравословно меню и съзнателният отказ от редица продукти са много разпространени в по-богатите държави.

Най-сериозна тревога предизвиква веганството. Според проф. Крис Елиът от Института по световна хранителна безопасност веганството в дългосрочна перспектива може да нанесе вреди на костите и на нервната система на хората. Учените твърдят, че тази диета е основната причина за „скрития глад“. По данни от статистиката през последното десетилетие броят на веганите е скочил четири пъти. Този режим на хранене включва употребата само на растителни продукти и пълен отказ от риба, месо, яйца и млечни продукти. Затова при тези хора е констатирано понижено постъпление в организма им на витамин D и калций. Това е и причината при тях фрактурите да са три пъти повече, отколкото при хората, употребяващи разнообразни продукти. Не рядко се среща и дефицит на йод, което застрашава щитовидната жлеза. А липсата на мастните киселини омега 3 повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

Веганите са и в рисковата група на хората с дефицит на витамин В12. Неговият основен източник са животинските продукти. При недостига на този витамин се появяват слабост, проблеми с развитието, увреждане на нервната система и анемия.

Сподели във Facebook