Учени от университета „Бригъм Йънг“ проведоха изследване, за да установят как самотата оказва влияние върху хората в съвременния свят, за който е типично общуването чрез интернет. Оказва се, че липсата на нормални взаимоотношения вреди на здравето колкото 15 изпушени цигари на ден. Не по-малко беди носи и застоялият начин на живот. Часовете, прекарани, седейки пред компютъра, водят до рак на дебелото черво, болести на сърцето и на кръвоносните съдове. Ако не се правят активни прекъсвания на всеки 15 минути, вечерното посещение на фитнеса е безполезно, твърдят учените.

Недостигът на сън, от който страдат все повече американци, е признат за национален проблем, защото води до инсулт и сърдечносъдови заболявания. Вредите от такова натоварване на организма специалистите сравняват с редовното пушене на цигари.

Скрита опасност носят и посещенията в солариумите. Специалистите отбелязват, че ракът на кожата, предизвикан от изкуственото облъчване, вече е по-чест от рака на белите дробове, провокиран от пушенето.

Не на последно място са вредните храни. През 2016 г. продуктите, натъпкани със захар и мазнини, са отнели живота на повече хора, отколкото наркотиците, алкохолът, цигарите и небезопасният секс взети заедно.

Сподели във Facebook