Здраве

19 Декември 2022

Животът днес

Бананите съдържат калий, който помага да се понижи кръвното налягане, което натоварва кръвоносните съдове, сърцето и мозъка. Ако не се контролира и лекува, то може да причини сериозни здравословни проблеми. Затова учените за пореден път напомнят колко е важно редовно да се консумират банани, съобщава изданието Express.

Според специалистите една от причините за хипертонията е небалансираната диета и по-точно – прекалената употреба на сол (натрий) и продукти, които я съдържат. Но така, както начинът на хранене може да доведе до високо кръвно налягане, така може и да го държи под контрол, подчертават експертите.

Един от начините да се избегне хипертонията е консумацията на храни, богати на калий, магнезий и витамини от групата В. Затова и се препоръчват бананите, които съдържат калий – ключов минерал в битката с високото кръвно, който балансира количеството на натрий, като съдейства за извеждането на излишните количества от организма.

Благодарение на този микроелемент се поддържа нормално ниво на течности в клетките. Освен това калият помага на сърдечните мускулите да се съкращават, което осигурява изпомпването на кръвта към жизненоважните органи в цялото тяло.

Сподели във Facebook