Здраве

30 Декември 2020

Животът днес

Известно е, че добрият сън, физическите упражнения и балансираното хранене оказват огромно влияние върху психическото здраве. Учени от Нова Зеландия обаче решиха да установят кой от факторите на „голямата тройка“ играе най-голяма роля за предотвратяване на депресиите и другите психически проблеми при младите хора.

За тази цел специалистите от университета в Отаго проведоха изследване с участието на повече от хиляда души на възраст 18-25 години от Нова Зеландия и САЩ. Резултатите от допитването са публикувани в Frontiers in Psychology. Оказало се, че най-голямо влияние върху психичното здраве оказва качеството на съня. При доброволците, които споделяли, че имат проблеми с него, бил чувствително повишен рискът от психични разстройства. А участниците в допитването, които споделили, че спят по 8-12 часа, значително по-рядко страдали от депресии.

На второ място се наредило физическото натоварване. Младите хора, които споделили за дефицит на движение, по-често ставали жертва на депресии и тревожност в сравнение с връстниците си, които редовно спортували.

Начинът на хранене обаче почти не влияел върху психичното здраве. Единствено употребата на плодове и зеленчуци оказвала благотворно въздействие върху самочувствието, но не и върху появата на депресии и тревожност.

Сподели във Facebook