Резултатите от изследване, проведено в САЩ и публикувано в Preventing Chronic Disease, показват, че повечето хора могат да отделят по няколко часа на ден за физически упражнения. Тези от тях, които оправдават застоялия си начин на живот с прекалена заетост, просто не използват потенциала на свободното си време.

Според допитването американците разполагат средно с 5 свободни от ангажименти часа на ден. Голяма част от тях обаче те прекарват пред телевизора или със смартфоните и компютрите.

За да докажат твърдението си, учените използвали данните на 32000 души, които участвали от 2014 до 2016 г. в национално допитване за начина, по-който използват свободното си време.

„Разпространено е убеждението, че недостигът на свободно време е причина американците да не са достатъчно физически активни. Ние не открихме доказателства за това твърдение“, съобщиха авторите на изследването от организацията RAND. Изчислявайки свободното време, те изключили пазаруването, чистенето, готвенето, грижите за себе си, както и часовете, прекарани с децата. Оказало се, че даже тогава при представителите на всички етнически групи и възрасти остават около 4,5 часа свободно време. Но голяма част от него те прекарват пред телевизора – от 75 до 211 минути на ден. Само 6,6% от свободното си време мъжете отделят за физическа активност, а жените – 5%. Хората с по-високи доходи повече спортуват, показват още резултатите от изследването.

Според Световната здравна организация хората трябва да отделят 150 минути на ден за физическа активност със средна интензивност.

Сподели във Facebook