Коронавирусът се разпространява във външна среда независимо от температурата на въздуха и географската ширина, т.е. топлият или студен климат не оказват влияние върху COVID-19. Такива са резултатите от изследване, проведено от учени в университета в Торонто, публикувани в списание CMAJ.

За да стигнат до този извод, специалистите сравнили броя на пациентите с коронавирус по света за периода 20-27 март 2020 г. Те се опитали да определят какво е влиянието на географската ширина, температурата и влажността на въздуха върху ръста на заболеваемостта. Учените взели предвид и ограничителните мерки, въведени в различните страни. Вниманието на специалистите било съсредоточено върху 144 геополитически зони – в щатите и провинциите на Австралия, САЩ и Канада, както и върху други държави. Били изследвани данните на 375 хиляди случая на заразяване с COVID-19.

Учените не открили връзка между географската ширина и температурата и ръста на пандемията, въпреки предишните твърдения на някои специалисти. Оказало се, че по-горещият климат не влияе на коронавируса.

Изследването опроверга твърдението на Доналд Тръмп, който, опирайки се на американски експерти, съобщи на 23 април, че коронавирусът е по-малко устойчив на топъл и влажен климат в сравнение с по-студения и по-сухия.

Сподели във Facebook