Отговорът на въпроса защо едни хора живеят по-дълго от други продължава да вълнува учените по целия свят. Резултатите от изследване, публикувани в списание Frontiers in Aging Neuroscience, показали, че съществува лесен начин да станем дълголетници. Става въпрос за навик от всекидневния живот, а именно – за редовния сън.

За да стигнат до този извод, учените съпоставили режимът на сън с биохимичния профил на възрастни и млади хора. Специалистите провели редица тестове на доброволците, включително нарушенията в съня и съдържанието на холестерол в кръвта им.

Така било установено, че хората над 85 години най-стриктно се придържали към редовен режим на сън и бодърстване, т.е. лягали и ставали по едно и също време. Тези участници в експеримента имали и най-високо ниво на „добър“ холестерол и най-ниско на триглицериди. Специалистите напомнят, че високите нива на „добър“ холестерол намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. А голямото количество на триглицеридите води до атеросклероза и сърдечносъдови проблеми.

Получените данни доказват, че редовният сън може да понижи риска от тези заболявания, които са главния убиец в съвременния живот. Затова учените смятат, че този навик е много важен за поддържане на здрав липиден профил и гарантира дълголетие. Специалистите препоръчват на възрастните хора да си осигурят от 6 до 9 часа сън в денонощието и да лягат и стават по едно и също време.

Сподели във Facebook