Здраве

19 Септември 2019

Животът днес

Специалисти от Федералното ведомство за опазване на околната среда на Германия и института „Роберт Кох“ проведоха съвместно проучване и откриха в организма на всички участници в него – от съвсем малки деца до подрастващи, вещества, влизащи в състава на полимерните материали, пише изданието Der Spiegel.

Обект на изследването са били 2,5 хиляди деца и тийнейджъри на възраст от 3 до 17 години. „При 97-100% от тях в анализа на урината открихме следи от 11 от 15-те тествани вещества, предимно пластификатори, съдържащи се в пластмасите. Нашето изследване еднозначно показва, че заедно с развитието на производството, вещества, влизащи в състава на полимерните материали, все по-често попадат и в организма на хората. Наистина тревожно е, че най-много са пораженията при малките деца, които са най-уязвимата група“, съобщават авторите на проучването.

Учените са особено притеснени от високите показатели на перфлуороктанова киселина. При 20% от участниците нейното съдържание превишавало пределно допустимата концентрация, а при малките деца количеството било даже по-високо. Установено е, че перфлуороктановата киселина, влизаща в състава на горните дрехи и съдовете с незалепващо покритие, има канцерогенно действие и нарушава фертилността. В Европейския съюз забраната за използването ѝ влиза в сила от 2020 г.

Сподели във Facebook