Отказът от пушенето и алкохола, здравословната диета, ниското тегло и физическата активност могат да удължат живота на хората с минимум 10 години, заявиха експерти от Харвардския университет. Резултатите от тяхното проучване са публикувани в списание  Circulation.

„Нашето изследване показа, че здравословният начин на живот е в основата на дълголетието. За съжаление днес почти никой не спазва тези прости правила. Политиците и чиновниците трябва да положат сериозни усилия, за да създадат такава среда, в която правилната диета, спортът и липсата на вредни навици да станат популярни сред населението“, отбелязва Франк Ху, лекар от Харвардския университет.

Днес повечето учени са на мнение, че диетата и някои хранителни продукти оказват силно влияние не само върху теглото на хората, а и върху доброто състояние на мозъка, кръвоносните съдове, сърцето и други важни органи в човешкото тяло. Например наскоро специалисти доказаха, че употребата на зехтин и средиземноморската диета значително понижава риска от смърт вследствие на инсулт или инфаркт. По аналогичен начин върху човешкия организъм действат спортът и липсата на вредни навици.

Франк Ху и неговите колеги се опитали да установят как всичко това влияе върху продължителността на живота при хората на средна възраст, които не страдат от наследствени болести. Учените стигнали до извода, че затлъстяването, вредните навици и обездвижването отнемат около 12-14 години от живота на хората. Мъжете и жените, спазващи петте здравословни принципа, доживявали съответно до 87 и 93 години, докато останалите стигали само до 75-79 г. Увеличената продължителност на живота, както твърдят учените, е свързана предимно с рязкото понижаване на риска от сърдечносъдови болести и рак. Спазването на петте правила намалява опасността от рак с 65% и почти два пъти риска от инсулт, инфаркт и други сърдечносъдови заболявания.

Сподели във Facebook