Холандски учени установиха, че прекаленият престой пред огледалото увеличава апетита. За да стигнат до този извод, специалистите провели експеримент с участието на 100 души, разделени на две групи. Първата постоянно поглеждала към отражението си в огледалото за разлика от втората. Оказало се, че колкото по-често доброволците отивали към огледалото, толкова по-често те отваряли и хладилника, търсейки храна.

Получените резултати били неочаквани за учените, защото се оказало, че прекаленото внимание към собствената фигура увеличава склонността към преяждане, а не обратното, както може да се предположи.

Същите резултати обаче били получени и след друг експеримент. Две групи доброволци гледали различни видео клипове. На единия се акцентирало върху физическата форма и образа на тялото, а другият бил неутрален. Участниците в експеримента, които гледали видео с красиви и стройни хора, след това поглъщали повече храна, което противоречи на очакванията.

Според учените егоцентризмът и взирането в собственото тяло предизвикват стрес, с който хората трябва да се справят. А употребата на храна е най-разпространеният, но и вреден начин, да се намалят напрежението и тревогата.

Сподели във Facebook