Здраве

20 Октомври 2020

Животът днес

Мъжете, хората без висше образование и ергените по-често стават жертви на коронавируса, установиха шведски учени. Според тях в рисковата група са още жителите на Северна Африка и Близкия Изток. Смъртността от COVID-19 е по-висока и при хората с ниски заплати. Резултатите от изследването на шведските специалисти са публикувани в списание Nature Communications.

Учените използвали данни за всички регистрирани смъртни случаи от COVID-19 в Швеция, като взели предвид градовете, в които са живеели починалите, семейното им положение, страните, в които са родени, доходите, образованието и възрастта им. Така специалистите направили следните изводи:

Рискът от смърт вследствие на COVID-19 при мъжете е над два пъти по-висок с този при жените;

Опасността от фатален изход след заразяване с коронавирус при несемейните хора била от 1,5 до 2 пъти по-висока в сравнение със семейните;

При живеещите в Стокхолм и околностите смъртността от COVID-19 е 4,5 пъти по-висока отколкото в останалите части на страната;

Рискът от смърт вследствие на коронавируса е два пъти по-висок за жените и три пъти за мъжете, които са родени в страни с ниски и средни доходи на територията на Близкия Изток и Северна Африка, в сравнение с хората, родени в Швеция.

Смъртността е с 25% по-висока при мъжете със средно образование в сравнение с висшистите. При жените опасността е с 40-50% по-висока.

Поред учените известно е, че при мъжете смъртността от коронавирус е по-висока и това не е новина. А причината по-необразованите или бедни хора по-често да стават жертва на заболяването евентуално е свързана с начина им на живот и средствата, които може да отделят за здравето си. Доказано е още, че самотните хора по-малко се грижат за себе си в сравнение със семейните. Затова и при ергените рискът от смърт е по-висок, заявиха авторите на изследването.

Сподели във Facebook