Здраве

2 Февруари 2019

Животът днес

Отдавна картофите изпаднаха в немилост, защото съдържали много нишесте, което водело до затлъстяване и всички заболявания, свързани с него. Истина ли е обаче това твърдение?

Очевидно хората са забравили, че картофите са били първото ефективно лекарство срещу скорбут. Благодарение на този зеленчук е открит витамин С, а през зимния сезон именно така може да се избегне неговият дефицит.

През последните години специалистите активно изучават картофите, затова и ги реабилитираха. Една от последните статии в защита на най-разпространения зеленчук излезе в края на миналата година в списание Nutrients. Ето само един от изводите на авторите: „В печените картофи с тегло 200 грама има съществено количество витамини и микронутриенти. Те съдържат половината необходима дневна доза от витамините С и В6, 30% от нормата на калий, 28% - фолиева киселина, 24% желязо, 18% - магнезий, 15% - фибри.

Благодарение на съвременните методи на изследване в картофите бяха открити около 60 полезни вещества, за които преди време не се знаеше. През 2007 г. английски учени от Института за изследване на храните откриха в тях вещества, понижаващи кръвното налягане – какоамини. Освен това картофите са богати на калий и магнезия, които също са много важни за хипертониците.

В картофите бяха открити и антиоксиданти: каротеноиди, антоциани, хлорогенова и кофеинова киселини. Те предпазват от рак, атеросклероза и стареене.

Всъщност учените развенчаха много митове за негативното влияние на картофите върху здравето. Оказа се, че те не носят вина нито за затлъстяването, нито за диабета тип 2. Изключение правят пържените картофи.

Най-добрия начин да избегнем нишестето в картофите е, като ги печем. А най-здравословни са, ако не са обелени. Така се запазва и витамин С. Същото важи и за варените картофи.

Сподели във Facebook