Здраве

9 Февруари 2015

1682

Животът днес

Уникален апарат за диагностика на макулна дегенерация в Пловдив

Единственият на Балканския полуостров апарат за неинвазивна диагностика на съдовете на ретината заработи в пловдивския медицински център „ВизАрт”. Това съобщава в CredoWeb д-р Гергана Попова, очен лекар и управител на лечебното заведение.

Апаратът намира приложение при пациенти, за които има съмнение, че страдат от влажна форма на макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, запушване на съдовете на ретината, глаукома. Диагностиката е неинвазивна и безболезнена за пациентите. Апаратът работи, следейки движението на кръвните клетки в съдовете на окото. Изследването продължава между 2 и 5 минути. Резултатите дават възможност на офталмолога да определи състоянието на болния, да постави по-точна диагноза и да назначи терапия. 

Досега този тип диагностика е провеждана с апарат за флуоресцентна ангиография. При нея се поставя контрастно вещество венозно, заради което изследването не бива да се провежда често, тъй като не е напълно безопасно за организма на пациента. За разлика от стария метод, с новия диагностиката може да се прави толкова пъти, колкото е необходимо, за да се доуточни състоянието на болния. По време на лечението очният специалист също има възможността да следи динамично с апарата как се развива заболяването. НЗОК все още не заплаща изследванията, тъй като апаратът е съвсем нов и едва сега си проправя път, но цената не е висока, увериха от медицинския център.

Потърсете профила на МЦ „ВизАрт“ на credоweb.bg

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 132