Изследователи от Германия и Шотландия доказаха, че употребата на големи количества червено месо ускорява процесите на стареене в организма. Причината е, че това месо повишава съдържанието на желязо в кръвта. А хората, които искат да живеят дълго и да са в добро здравословно състояние, трябва да следят за показателите на желязо в кръвта си и да не допускат повишаването на нивото му. Учените стигнаха до този извод след анализ на генома на повече от 1 милион души. Специалистите се интересували какви процеси влияят върху факта, че стареенето при всеки човек протича с различна скорост.

Според учените колкото по-внимателно хората следят съдържанието на желязо в кръвта си, толкова по-голяма е вероятността да предотвратят характерните за напредването на възрастта здравословни проблеми, пише The Daily Mail.

 

Сподели във Facebook