Уроинфекциите са упорити

Как да се избегнат уроинфекциите, които имат неприятното свойство да рецидивират и възможно ли е този риск да се намали? С акцент към проблема при жените на въпросите отговаря д-р Иван Вецев, акушер-гинеколог в столичната АГ болница „Шейново“.

Уроинфекциите са много чести заболявания, като в голям процент остават неразпознати, докато не настъпят силните симптоми - често уриниране, парене, болка, понякога повишаване на температурата, лоша миризма, помътняване на урината. Ако човек консумира обичайното количество течности, а ходи до тоалетна през 15-20 минути, това е първи симптом на уроинфекция. При жените бременността е предразполагащ фактор, защото самото нарастване на матката води до притискане на уретрата и забавено изтичане на урината. Проучванията доказват, че често при бременните има асимптомна бактериурия, за която те почти никога не разбират, докато не се направи изследване на урината.

Физиологичното развитие на бременността може да предразположи към развитие на уроинфекция. Естествено, по време на бременността жените имат полови контакти, което също е предразполагащ фактор. Това не значи, че трябва да се избягват половите контакти по време на бременност, но в целия хигиенен комплекс е необходимо след полов контакт жената (и не само бременната) да отиде по малка нужда. Добрата лична хигиена е много важна срещу механичното замърсяване. Искам да спомена, че когато има анален полов контакт и след това вагинален, почти винаги се появява уроинфекция в комплекс с колпити и т.н. И за жените най-добрият начин да се защитят от уроинфекция, първо, е много добра лична хигиена, второ, след полов контакт да се постараят, особено тези, които са имали вече един пристъп, да уринират.

Другото правило е краката винаги да са топли, защото простудата е предразполагащ фактор за обостряне на цистита. Обикновено човек, който не се е сблъсквал с уроинфекция, не знае как да се предпази, защото не знае кои са за него рисковите фактори. Те са индивидуални и се осъзнават едва след един-два пристъпа на заболяването. При някои жени примерно причина за обострянето на цистита е простудата. И те се научават да се пазят. При други пък предразполагащ фактор за възникването на уроинфекция е половият контакт, т.нар. цистит на медения месец. Те пък се научават да отиват по малка нужда след полов контакт.

Има и такива жени, при които тези действия не помагат. В такива случаи в комплекс с всичките мерки е необходимо след полов контакт да си вземат препарат с растителен екстракт, който има антисептично действие. Доза от 2-3 таблетки, напълно безвредни. Спомагат урината да стане по-неблагоприятна за развитието на бактерии. Уроинфекцията трябва да се разглежда комплексно. Тоест първо да бъде поставена диагноза, а не да се изписват антибиотици и уроантисептици, без да е изследвана стерилна урина. Стерилната урина показва какъв е бактериалният причинител, най-често това е ешерихия коли. На базата на антибиограмата се назначава лечение с антибиотици, но в 90 на сто от случаите това не е достатъчно. Първо, антибиотиците в днешно време се изписват, както се казва, за „добър ден”. 

Самите бактерии често пъти са резистентни. Така че, когато се лекува цистит, уретрит, със сигурност трябва да се приложи и някакъв вид растителен препарат, за да се удължи уросептичното действие. Важно е фитопрепаратът да притежава няколко качества. Първо - да има антибактериална активност, която потенцира действието на антибиотика. Т.е., предписан в стандартна доза, антибиотикът действа по-силно при уроинфекцията. Друго важно свойство е противовъзпалителното действие. Самото възпаление, което се индуцира от бактериите, в повечето случаи води до задвижване на нов цикъл - утихва възпалението, на негово място идват нови бактерии и те се размножават. Когато се потисне факторът, който оказва влияние върху възпалението, със сигурност първо се облекчават симптомите. Намалява количеството на уропатогенните бактерии, защото спира техният растеж и развитие.

Фитопрепаратите са подходящи във всеки един случай. Аз лично смятам, че са особено полезни съдържащите екстракт от коприва. Такъв растителен продукт е Урокомфорт. Хубаво е, естествено, и наличието на червена боровинка, Д-маноза, екстракт от бреза. Когато има обостряне на заболяването, в комплекс с антибиотика, Урокомфорт трябва да се пие три пъти по две таблетки. След като се спре антибиотикът, да се продължи за минимум 20 дни по една таблетка три пъти дневно, после два пъти по една таблетка. При рецидив съветвам пациентките да взимат по две таблетки след полов контакт. В комплект с тоалет, с отиването по малка нужда, това има голям ефект.

Независимо дали циститът или уретритът се афишират за първи път, когато в терапията не се приложат и фитопродукти, в 90% от случаите е почти сигурно, че ще има рецидив. Независимо че се взима най-добрият антибиотик, просто такъв е механизмът на развитие на уроинфекцията.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 92