Инфекциите на пикочните пътища са едни от най-разпространените възпалителни заболявания в човешкия организъм. Те се дължат на бактериални и небактериални причинители или вируси. 

Обикновено засягат хора от всички възрасти, но с годините заболяемостта се увеличава. Това се дължи на промените в имунологичния статус на организма, както и на появата на различни придружаващи заболявания.

Статистиката показва, че от урологични инфекции страдат по-често жените.

Причината се крие в анатомичните особености на женската полова система. При нежния пол уретрата, която свързва пикочния мехур с външната среда, е къса, права и дебела, а това значително улеснява проникването на бактерии отвън навътре. Особено уязвими са бременните, тъй като тяхното тяло претърпява редица промени – хормонални и физиологични, които допълнително благоприятстват развитието на инфекции на пикочните пътища.

Рисков фактор при мъжете е увеличената простата (доброкачествена простатна хиперплазия). Уголемената жлеза предизвиква стеснение на пикочния канал, затруднява извеждането на урината и пречи за пълноценното изпразване на пикочния канал. Задръжката на урина създава предпоставка за развитие на уроинфекция.

Инфекциите на пикочните пътища протичат:

  • асимптомно - без наличие на симптоми;
  • субклинично – с  дискретни клинични симптоми;
  • демонстративно.                                                                   

Симптомите при протичащата с оплаквания уроинфекция - температура, втрисане, парене, дискомфорт при уриниране, често уриниране, чувство на недоизпразване на пикочния мехур, са в зависимост от това дали локализацията е в горните или долните пикочни пътища.

Преди да се пристъпи към лечение, препоръчително е да се направи микробиологично изследване на урина, което да даде нужната информация на лекаря.

Често се налага лечение на легло. Терапията включва прием на много течности, на антибиотици или уроантисептични препарати. Уроантисептичните медикаменти обикновено включват съставки от типа на червената боровинка, които повлияват изключително добре симптоматиката при инфекциите на пикочните пътища.

Имаме достатъчно опит с препарати като „Урокомфорт“, които показват много добро клинично приложение най-вече при неусложнените инфекции на пикочните пътища.

В две капсули „Урокомфорт“ се съдържат стандартизирани екстракти от:

•       червена боровинка 600 мг (60 мг РАС)

•       Д-маноза 100 мг

•       коприва 100 мг

Трите съставки действат синергично по различни механизми за предотвратяване на прикрепването на бактериалния причинител към уроепитела, потискат бактериалната активност и възпалителните процеси.

Д-манозата е изключително важна съставка, която блокира фимбриите (пипалата), с които Ешерихия коли се прикрепва към уроепитела. Тази важна съставка има дозозависим ефект (т.е. колкото повече молекули се съдържат в урината, толкова повече бактерии ще бъдат блокирани и впоследствие изведени от организма). При една стабилна инфекция (когато в един милилитър урина има десет на пета бактерии) фимбриите по тяхната повърхност ще бъдат десет по три на десета степен.

Копривата повлиява възпалителните процеси и има бактериостатично действие в уринарния тракт.

Лекото диуретично действие ускорява извеждането на инфектираната урина.

Предимството е, че може да се използва от пациенти, за които е противопоказано използването на антибиотици или други съставки - бременни и кърмачки, хора с някои придружаващи заболявания. Приема се два пъти дневно по една капсула, като повлиява много добре клиничните оплаквания в период от 7 до 10 дни. Една опаковка е достатъчна за месечен прием, като по този начин освен острия период на уроинфекцията повлиява и латентните форми на патогените.

Идеален е и за профилактика на уроинфекциите, като помага за предотвратяване на рецидиви. 

Сподели във Facebook