Здраве

2 Декември 2016

2022

credoweb bg

Медицински университет - Плевен бе домакин на първото в страната обучение по роботизирана хирургия за уролози. Те имаха възможност да седнат пред конзолата на робота „Да Винчи“, да работят в реални условия и сами да се уверят в предимствата на модерната технология, съобщава МУ-Плевен в профила си в социалната платформа за здраве CredoWeb.

Форумът се проведе в Телекомуникационния ендоскопски център – ТЕЛЕЦ, при МУ-Плевен. Участваха 13 специалисти уролози, които се обучават на системата Da Vinchi Si. Те са от УМБАЛ „Александровска“ – София, болница „Доверие“ – София, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и от ВМА. След научната част специалистите имаха възможност да тренират на робота, както и върху живи тъкани. В края на семинара те получиха сертификати за придобитите умения за работа с роботизираната система.

Макар и бавно, роботизираната хирургия в България върви по своя верен път, подчерта на форума чл.-кор. проф. Григор Горчев, ръководител на ТЕЛЕЦ–Плевен и почетен ректор на МУ-Плевен. Благодарност към домакините на форума по роботика отправи началникът на Клиниката по урология при УМБАЛ „Александровска“ и председател на Българското урологично дружество доц. Марин Георгиев. „Още помня един конгрес в Берлин, по време на който аз седнах на конзола за първи път, а след това не мигнах от вълнение цяла нощ“, разказа доц. Георгиев.

Още новини от МУ-Плевен потърсете в профила му в credoweb.bg.

Сподели във Facebook