В Европа COVID-19 отново е в настъпление. През изминалата седмица за първи път от месеци е регистриран ръст в новозаболелите, заяви директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге. Според него ускорено разпространение на COVID-19 е констатирано в 30 страни, като в 11 от тях не е изключено възобновяване на епидемията.

Преди време Клюге предупреди, че разхлабването на ограничителните мерки може да доведе до скок в заболеваемостта от коронавирус. Този път той подчерта, че за повечето страни рискът се е превърнал в реалност. Клюге отбеляза и действията на властите в Полша, Германия, Испания и Израел, които оперативно са реагирали на разрастването на епидемията. Според СЗО въпреки негативната тенденция европейците се отнасят по-отговорно към носенето на маски и спазването на социална дистанция.

По последни данни случаите на коронавирус в Европа достигнаха 2,6 милиона, починали са 195 хиляди души. Заразените с COVID-19 по света са около 9,3 милиона, а битката със заболяването са изгубили почти 480 хиляди.

Сподели във Facebook