Здраве

30 Април 2019

1816

Животът днес

Много хора, особено работещите в офисите, обичат да си организират „тематичен отпуск“ – да щурмуват планински върхове, да скачат с парашут или с бънджи. Но какво мислят специалистите за тази рязка промяна в дейностите? Помага ли да отдъхнем и да наберем сили или обратното?

Известно е, че еднообразието потиска психиката, затова задължително условие за пълноценната отпуска е смяната на „пейзажа“. Екстремните спортове обаче не осигуряват не толкова нови впечатления, колкото скок на адреналина – хормона на страха, който се изработва в организма при рискови ситуации.

Защо не е трудно да се вдигне адреналинът на хората, работещи в офиси. Животът на „белите якички“ изобилства от стрес, но те нямат възможността да се освободят от натрупаните емоции. Затова екстремните спортове ги избавят от излишната агресия, позволяват им да усетят прилив на щастие, защото след адреналина в организма се изработват ендорфини – хормоните на удоволствието. Помагат им да се разтоварят и да се дистанцират от натрупаните проблеми, да почувстват увереност в себе си и своите сили, осигуряват им успокоителното чувство на победа.

Медалът обаче има и друга страна

Специалистите винаги са нащрек с хората, които обичат редовно да провокират нервната си система. Това е сигнал за повишена потребност от големи дози адреналин. Причината е, че този хормон бързо формира зависимост – психическа и физическа. Хората привикват с крайните усещания и трудно може да се осигури удоволствие по друг начин.

Получава ли се адреналинова зависимост от един скок с парашут? Едва ли. Подобни развлечения не са привлекателни за повечето хора. Но има и такива, които винаги са готови да поемат този риск, защото те са подвластни на „гена на приключенията“ - D4DR. Той е открит от Дин Хамър, завеждащ лабораторията по биохимия в Националния онкологичен институт на САЩ. Оказало се, че „генът на приключенията“ е свързан с допаминовия рецептор и с центъра на удоволствието в мозъка. Родените с този ген трябва да поемат рискове, за да се почувстват щастливи. Тези хора са склонни да нарушават правилата, а също така са предразположени към алкохолизъм и наркомании.

За щастие повечето носители на D4DR реализират потребността си от рискови ситуации, като си избират такава професия – стават пожарникари, каскадьори и др. Но за някои хора екстремните преживявания по време на отпуск са единствената възможност да удовлетворят потребността си от адреналин.

Защо големите дози адреналин са опасни

На първо място човек рискува живота и здравето си. Хората не бива да се занимават с екстремни спортове случайно и епизодично. Те се нуждаят от физическа подготовка и съответните умения. В противен случай всичко може да завърши с трагедия.

Освен това екстремните спортове не позволяват на организма да отдъхне пълноценно. Прекаленото изразходване на нервни клетки води до психическо изтощение – хората се чувстват изморени и раздразнителни. Изследвания са установили, че при любителите на рискови занимания често се нарушава дейността на сърдечносъдовата система и на вестибуларния апарат.

Освен това редовното практикуване на екстремни спортове потиска имунната система, провокира стомашно-чревни заболявания, предизвиква проблеми със съня.

Но главната опасност е в пристрастяването. След време екстремните преживявания стават основен мотив и двигател в поведението на такива хора.

Това обаче не означава, че трябва да прекарваме отпуската си, лежейки на дивана, за да не се превърнем в адреналинови наркомани. Изпитването на нови емоции е необходимо, но трябва да се дозират екстремните приключения и да се внимава, съветват експертите.

Сподели във Facebook