Здраве

23 Септември 2019

861

Животът днес

Митовете за здравето са като клюките – предават се от уста на уста, но в много случаи са далеч от истината. Необяснимо защо хората предпочитат да се вслушват в съветите на комшийката, вместо да се обърнат към науката или специалистите.

Предлагаме ви няколко разпространени заблуди за здравето и мнението на експертите:

Обществените тоалетни са много опасни

Повечето хора изпитват ужас от тоалетните чинии на обществени места, защото са убедени, че поемат риска да се заразят с венерически болести, СПИН или херпес. Всъщност тези вируси и микроби имат много кратък живот и умират веднага, напускайки човешкото тяло. Освен това изследванията са доказали, че опасните заболявания не могат да се предават по този начин. Не бива да се забравя и фактът, че човешката кожа е добра бариера. Има и изключения – при наличието на драскотини или ранички, трябва да сме внимателни в обществените тоалетни.

Фрешовете са здравословни

Отдавна е доказано, че ползата от прясно изцедените сокове е силно преувеличена. Причината е, че при тази манипулация ние лишаваме плодовете и зеленчуците от най-здравословната им съставка – фибрите. Те не само са много полезни, а и осигуряват чувство на ситост. Ако си купувате сок от магазина, ситуацията става още по-лоша. В организма ви ще попаднат не витамини, както очаквате, а захар и консерванти.

По-полезно е да се храним изправени

Днес е модерно твърдението, че е по-здравословно да се храним изправени, а не седнали. Единствената полза е, че по този начин се изгарят повече калории.

Хлябът е вреден

Този мит е изключително популярен и на някои места граничи с истерия. Американските средства за масова информация непрекъснато убеждават хората, че хлябът е причина за затлъстяването на нацията, а непоносимостта към глутен заплашва десетки хиляди души. Всъщност от тази алергия страдат по-малко от 1% от населението. Колкото да затлъстяването, всичко опира до вида на хляба и консумираното количество.

Витамин С е добра профилактика

Много хора се ориентират към витамин С с надеждата, че ще ги предпази от простудите и грипа. Този витамин действително укрепва имунната система, но той е много по-ефективен, когато се приема по време на заболяване. А прекаляването с него може да навреди.

Спасението е в антибактериалните сапуни

Според специалистите постоянното ползване на антибактериални средства не само е безполезно, но е и вредно. Върху ръцете и тялото ни има много тънък слой изключително полезни микроорганизми. Те са жизнено необходими на човека. Затова учените препоръчват да ползваме обикновени сапуни.

Микровълновите печки са опасни

Всеки е чувал, че микровълновите печки унищожават полезните вещества в продуктите. Има даже и хора, които твърдят, че храните стават радиоактивни. Нищо от това не отговаря на истината. Подобни слухове  бяха опровергани от много изследвания, включително и на учени от Харвардския университет. Всъщност принципът на действие на тези фурни е много прост. Вълните с висока честота карат молекулите на водата да се движат по-бързо, което загрява продуктите. Естествено, част от полезните вещества се унищожават, но това е свързано с повишената температура, което се случва при всяко нагряване. Дори се твърди, че в микровълновите печки се запазват повече полезни вещества, защото времето за готвене е по-кратко.

Сподели във Facebook