В последно време движението на противниците на ваксините (anti-vaxxers) в САЩ стана още по-масово, благодарение на две добре финансирани организации - Stop Mandatory Vaccination и Children’s Health Defense, съобщава The Guardian. Техните усилия и пропаганда станаха причина все повече американци да отказват да ваксинират децата си, което доведе до избухването на епидемията от морбили през 2019 г.

Днес антиваксърите имат нова мишена – ваксината срещу коронавируса, която може да се появи в края на 2020 г. Те участваха във всички протестни акции срещу режима на самоизолация. Противниците на ваксините са в основата и активното разпространяване в социалните мрежи на най-популярните конспиративни теории, свързани с пандемията.

В началото на месец май резултатите от допитване показаха, че най-малко 23% от американците нямат намерение да се ваксинират срещу COVID-19, а 22% се колебаят. Според проучване на агенция Associated Press-NORC само 49% от американците са заявили, че са готови да се ваксинират срещу коронавируса. Оказало се, че те са предимно хора на около 60 години (67%).

The Guardian отбелязва, че при най-високата заболеваемост от коронавирус в САЩ и първенството на страната по смъртност – 100 хиляди случая, процентът на хората, които ще откажат да се ваксинират, може да има много сериозни последици – голяма е вероятността ваксината да не помогне за изработването на колективен имунитет.

Движението на антиваксърите активно набира скорост и в други страни. През миналата седмица се появиха съобщения за разрастване на настроенията против ваксините в Германия и Австралия. Специалистите напомнят, че през 2018 г. броят на заболелите от морбили в Европа скочи три пъти, като над 83 000 от случаите бяха в Украйна, където антиваксърите са особено активни.

Сподели във Facebook